Wat houdt een B1-tekst in?
Een B1-tekst bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen kent en gebruikt. Zinnen zijn kort en actief. Met zo min mogelijk hulpwerkwoorden dus, en zeker geen overbodige (punt)komma’s.
Waarom zou ik op B1-niveau schrijven?
Zo’n 80% van de Nederlanders begrijpt een tekst op B1-niveau goed. En zelfs mensen met een theoretische opleiding lezen liever een B1-tekst dan een tekst op C1- of C2-niveau! Kortom, een B1-tekst is inclusief en komt beter aan bij de lezer. En dat is natuurlijk wat je wil.
Welke B1-tips kan ik toepassen?
Een moeilijke tekst schrijven kan iedereen. Schrijven op B1-niveau draait om de kunst van de eenvoud! Hieronder vind je mijn tips voor een kraakheldere B1-tekst.
Tip 1: Vermijd hulpwerkwoorden
Ik zei het hierboven al: liever geen hulpwerkwoorden in een B1-tekst. Je zinnen worden er namelijk niet alleen langer door, maar ook onduidelijker. Een actieve zin begint met het onderwerp. Daardoor is de structuur veel logischer.
De vrijdagmiddagborrel wordt deze week georganiseerd door Noor en Dani.
Noor en Dani organiseren deze week de vrijdagmiddagborrel.
Tip 2: Gebruik makkelijke woorden
Communicatieprofessionals komen veel jargon tegen. Tover al die vaktermen om tot begrijpelijke woorden op B1-niveau. Zo maak je een tekst toegankelijker!
In de nota was geformuleerd dat de gedetineerde geen berouw had getoond.
In de brief stond dat de gevangene geen spijt had.
Tip 3: Weg met de tangconstructie
In een tangconstructie staan woorden die bij elkaar horen juist ver uit elkaar. Je hebt dan vaak een komma nodig om de zin toch leesbaar te maken. Onduidelijk en onnodig!
Het overleg waarin we bespreken hoe we het project gaan aanpakken is verplaatst naar volgende week.
Het overleg is verplaatst naar volgende week. Dan bespreken we hoe we het project aanpakken.