Schrijven op B1-niveau: waarom en hoe?

In Europa zijn er zes taalniveaus, van A1 tot C2. Oftewel: van basiskennis tot een vloeiende beheersing. Overheden én organisaties daarbuiten gebruiken het liefst B1-teksten. Waarom? En hoe schrijf je op B1-niveau? Eindredacteur Annemarie legt het je uit.

Wat houdt een B1-tekst in?

Een B1-tekst bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen kent en gebruikt. Zinnen zijn kort en actief. Met zo min mogelijk hulpwerkwoorden dus, en zeker geen overbodige (punt)komma’s.

Waarom zou ik op B1-niveau schrijven?

Zo’n 80% van de Nederlanders begrijpt een tekst op B1-niveau goed. En zelfs mensen met een theoretische opleiding lezen liever een B1-tekst dan een tekst op C1- of C2-niveau! Kortom, een B1-tekst is inclusief en komt beter aan bij de lezer. En dat is natuurlijk wat je wil.

Welke B1-tips kan ik toepassen?

Een moeilijke tekst schrijven kan iedereen. Schrijven op B1-niveau draait om de kunst van de eenvoud! Hieronder vind je mijn tips voor een kraakheldere B1-tekst.

Tip 1: Vermijd hulpwerkwoorden

Ik zei het hierboven al: liever geen hulpwerkwoorden in een B1-tekst. Je zinnen worden er namelijk niet alleen langer door, maar ook onduidelijker. Een actieve zin begint met het onderwerp. Daardoor is de structuur veel logischer.

De vrijdagmiddagborrel wordt deze week georganiseerd door Noor en Dani.

Noor en Dani organiseren deze week de vrijdagmiddagborrel.

Tip 2: Gebruik makkelijke woorden

Communicatieprofessionals komen veel jargon tegen. Tover al die vaktermen om tot begrijpelijke woorden op B1-niveau. Zo maak je een tekst toegankelijker!

In de nota was geformuleerd dat de gedetineerde geen berouw had getoond.

In de brief stond dat de gevangene geen spijt had.

Tip 3: Weg met de tangconstructie

In een tangconstructie staan woorden die bij elkaar horen juist ver uit elkaar. Je hebt dan vaak een komma nodig om de zin toch leesbaar te maken. Onduidelijk en onnodig!

Het overleg waarin we bespreken hoe we het project gaan aanpakken is verplaatst naar volgende week.

Het overleg is verplaatst naar volgende week. Dan bespreken we hoe we het project aanpakken.

“Schrijven op B1-niveau betekent dat je soms afscheid moet nemen van mooie, moeilijke woorden. Maar geloof me: uiteindelijk wordt je tekst er beter van.”

Tip 4: Hak je zinnen in stukken

Je herkent het vast wel: je moet een lange zin drie keer lezen om te snappen wat er staat. Er staan dan waarschijnlijk te veel boodschappen in één zin. Wil je een heldere tekst? Hak je zin in stukken.

Om op tijd te zijn voor het overleg aan de andere kant van de stad moest Evi langs het kanaal keihard doorfietsen.

Evi’s overleg was aan de andere kant van de stad. Ze wilde op tijd zijn. Daarom moest ze langs het kanaal keihard doorfietsen.

Tip 5: Kill your darlings

Schrijven op B1-niveau kan betekenen: kill your darlings. Je moet soms afscheid nemen van mooie, moeilijke woorden. Maar geloof me: uiteindelijk wordt je tekst er écht beter van.

Hoe weet ik of een woord B1-proof is? 

Vraag jij je af of een woord B1-proof is? Check dan de handige website ishetb1.nl. Ook een synoniemenwoordenboek kan handig zijn. Of vraag ChatGPT om jouw tekst te herschrijven op B1-niveau (let op: doe daarna zelf nog een rondje eindredactie).

Help, ik kom er niet uit!

Geen zorgen, onze redacteuren helpen je graag. Neem contact op!

Annemarie van Drecht

Annemarie van Drecht

Eindredacteur en tekstschrijver