Hoe maak je een magazine dat raakt?

Bij Kris Kras communicatie maken we al sinds de jaren 80 bladen voor de meest uiteenlopende organisaties. Dat deden we al ver voordat het Engelse leenwoord ‘magazine’ mainstream werd! Ons recept? Een doordachte aanpak, aangevuld met een flinke dosis ervaring. Ewalt vertelt je er alles over.

De basis op orde

Een archeoloog begint ook niet zomaar in de grond te spitten. Het maken van een magazine begint bij het kennen van je doelgroep. Maak daarin duidelijke keuzes in wie je wel en niet wil aanspreken. Want hoe beter jij je richt tot je doelgroep, hoe beter je magazine gelezen wordt. Een doelgroeponderzoek en het opstellen van persona’s helpt je om de lezer goed te leren kennen.

Breng focus aan

Met pijn in ons bladenhart geven we het toe: we leven in een tijd waarin mensen steeds minder lezen. Het wordt dus ook almaar belangrijker om een magazine te maken dat ráák is. Bladpijlers helpen je daarbij. Deze vormen de doelstellingen van je magazine, bekeken vanuit de beleving van de doelgroep. Daar doe je het immers voor! Neem bijvoorbeeld een personeelsmagazine. Dat is pas geslaagd als het zorgt voor (h)erkenning, een kijkje in de keuken van collega’s en inzicht in het bedrijf. Het overkoepelende doel: betrokken medewerkers, die er trots op zijn dat ze onderdeel uitmaken van het bedrijf en begrijpen wat er nu in en in de toekomst op organisatieniveau speelt.

Creëer ritme

Doelgroep, check. Bladpijlers, check. Tijd om deze elementen in een bladformule te gieten! Met zo’n formule bewaak je het bladritme, oftewel een prettige afwisseling in lengte en inhoud. Dat vergroot de kans dat de doelgroep lekker achterover gaat zitten en je magazine van A tot Z leest. Een belangrijke controlestap is het vergelijken van je bladritme met je bladpijlers. Beantwoorden het ritme en de verschillende rubrieken aan de doelstellingen van je magazine?

“Iedereen kan een storyteller zijn: aan onze redacteuren de taak om de juiste vragen te stellen”

Een strak redactieproces

Nu het recept er ligt, is het tijd om de keuken in te duiken. Van de redactievergadering tot de start van de opmaakfase: het redactieproces moet soepel verlopen. Bij Kris Kras denken continu mee over mogelijke onderwerpen en gaan we pas aan de slag met een artikel als er een heldere briefing ligt. Vervolgens kruipt het journalistieke bloed waar het niet gaan kan. Onze redacteuren zijn altijd op zoek naar de mooie, persoonlijke verhalen en anekdotes. Iedereen kan een storyteller zijn: aan ons de taak om de juiste vragen te stellen. In de productiefase lopen onze redacteuren voortdurend bij elkaar binnen om de rode draad in het blad te bewaken en te zorgen voor aansprekend beeld. Mede dankzij onze grote pool van fotografen weten we de klus telkens weer te klaren!

Breder kijken dan het magazine zelf

Een personeelsblad dat 12 keer per jaar op de deurmat valt? Die tijden liggen achter ons. Een magazine is binnen een organisatie nu vaak ingebed in een uitgebreide middelenmix, waarbij elk middel z’n eigen functie heeft. Precies daarom hoeft een blad ook niet meer 12 keer per jaar te verschijnen. Aan de andere kant zien we dat de betrokkenheid van de lezer ook minder wordt naarmate een blad minder vaak uitkomt. Het is daarom de kunst om je volledige middelenmix te bekijken en van daaruit de middelen goed elkaar op elkaar te laten aansluiten. Een mogelijke conclusie is dat een combinatie van een off- en online magazine het beste past bij jouw organisatie. We helpen graag bij het verkennen van de mogelijkheden!

“Gedurende de samenwerking houden we een magazine voortdurend tegen het licht. Past het nog goed in de strategie en middelenmix van de organisatie?”

Continu verbeteren

Kris Kras werkt voor organisaties die ertoe doen in de maatschappij. En die maatschappij staat nooit stil. Daarom houden we elk magazine gedurende de samenwerking voortdurend tegen het licht. Past het nog goed in de strategie en middelenmix van de organisatie? En hoe kunnen we de inhoud verbeteren, op basis van het meest recente lezersonderzoek? Zo gaat een blad mee met de tijd en blijft het aansprekend voor de lezer.

Papier of digitaal?

De meeste magazines die we maken, vallen nog ouderwets op de deurmat. Tegelijkertijd zien we de laatste jaren een verschuiving van papier naar digitaal. Dat is een uitdaging voor iedere bladenmaker, want een digitale nieuwsbrief of een online artikel is zo weggeklikt. Hoe je de lezer dan toch enthousiasmeert om verder te (blijven) lezen? Met pakkende koppen, aansprekende fotografie en korte stukken content. Een andere manier van werken dus, maar zeker niet minder leuk. Het maken van bladen zit immers in ons bloed, in welke vorm dan ook!

Benieuwd naar een greep uit onze magazines? Klik hier voor onze portfolio. 

Ewalt Pol

Ewalt Pol

Creatief directeur, eigenaar en adviseur