Hoe ChatGPT ook tekstschrijvers kan helpen

Sinds de opmars van AI zijn tools als ChatGPT niet meer weg te denken uit de creatieve sectoren. Maar wat kunnen communicatieprofessionals ermee? Redacteur Luuk deelt zijn 4 tips voor het gebruik van ChatGPT als tekstschrijver of (bedrijfs)journalist.

Om maar met de deur in huis vallen: ik stond niet meteen te juichen toen AI-mania losbarstte. Wordt mijn werk nog wel op waarde geschat? Of ben ik binnenkort vervangbaar? En wat moet ik in hemelsnaam met een tool als ChatGPT? Inmiddels zijn we flink wat maanden verder en pluk ook ik de vruchten van AI. En gelukkig: ChatGPT blijkt vooralsnog een aanvulling, geen vervanger! Hieronder vind je 4 tips voor het gebruik van ChatGPT, waarmee iedere tekstschrijver of (bedrijfs)journalist direct aan de slag kan.

1. Research

ChatGPT is een handige tool voor de voorbereiding op bijvoorbeeld een interview of het schrijven van een blog. Daarmee doel ik op de samenvattingsmogelijkheid. ChatGPT tovert in een handomdraai een beleidsdocument of eerder verschenen artikel om in een kernachtige, korte tekst met opsommingen. Het ideale vertrekpunt voor jouw vragenlijst of blog, want zo hoef je niet tientallen pagina’s door te spitten!

ChatGPT-prompt: Vat in 200 woorden het volgende artikel samen: [volledige artikel]

2. Interviewvragen

Nu ChatGPT de essentiële informatie voor jou heeft samengevat, is het tijd voor originele en scherpe vragen. Daardoor zal jouw uiteindelijke artikel zo min mogelijk overlappen met wat er al eerder over het onderwerp is geschreven. Je kunt ChatGPT vooraf een duwtje in de goede richting geven, bijvoorbeeld door duidelijk te maken wat het hoofdonderwerp van het artikel moet zijn. Je hoeft de bedachte interviewvragen natuurlijk niet allemaal over te nemen en sommige liggen behoorlijk voor de hand, maar ze kunnen je ook weer nieuwe ideeën geven!

ChatGPT-prompt: Bedenk op basis van bovenstaand artikel 10 vragen, die gaan over de samenwerking tussen omgevingsmanagers en bewoners in de Noordoostpolder.

“ChatGPT is een kei in associëren en beperkt zich niet tot één tone-of-voice”

3. Social media

Dankzij jouw goede research en vraagstelling ligt er inmiddels een mooi artikel voor je neus. Want de uitwerking laten we natuurlijk niet aan een computer over! Wel kan ChatGPT je helpen bij de vertaling naar social media-copy. Het vat jouw artikel kernachtig samen, zelfs met behulp van emoji’s en hashtags!

ChatGPT-prompt: Schrijf een social media-post van 50 woorden over dit artikel: [volledige artikel]

4. Campagnes

Het bedenken van een campagne is natuurlijk compleet andere koek dan het optuigen van een artikel. Je kunt niet meteen gaan schrijven op basis van een klantbriefing, maar het is juist aan jou om met een goed concept te komen. In de brainstormfase biedt ChatGPT jou een helpende hand. De tool is namelijk een kei in associëren en beperkt zich niet tot één tone-of-voice. Bij onderstaande prompt komt ChatGPT meteen met een pakkende campagnenaam: Grachtenpracht!

ChatGPT-prompt: Bedenk een campagneleus over werkzaamheden aan de Utrechtse grachten

Met bovenstaande tips wil ik natuurlijk niet beweren dat je alle kunstmatige hersenspinsels klakkeloos moet overnemen. Je zal merken dat ChatGPT je soms op een goed spoor zet, maar dat de rol van tekstschrijver en met name van eindredacteur nog steeds bij jou ligt. Vooral bij het bedenken van (tussen)koppen en streamers zien we dat ChatGPT nog niet op het niveau van de mens zit. Daarvoor is ons creatieve brein de moderne technologie gelukkig nog te slim af!

Luuk Wesselo

Tekstschrijver